Khamis, 11 April 2013

REMPEYEK

REMPEYEK
Gambar: ....klu dapat ni..mngunyah x berhenti..krupp-krappp....!!

REMPEYEK

BHN :
300g kcang tanah ( basuh / toskan)
175g tpg. beras
100g ikan bilis 
2 cwn santan pekat (1 biji kelapa)
1 cwn santan cair dari kelapa yg sama
1 sdk garam
1/2 sdk kunyit serbuk
minyak masak

*disangai & kisar:
3 sudu mkn jintan putih ( mai x kisar)
3 sudu mkn ketumbar ( mai x kisar)

CARA :
-satukan tepung beras dan santan adun menjadi cair seperti menbancuh adunan pisang goreng
-masukan rempah kisar dan garam gaul rata
-panaskan minyak masak secukupnya
-masukan sedikit adunan pada acuan taburkan kacang dan ikan bilis tadi
-lenggang kan acuan hingga adunan tanggal dari acuan.
-goreng sehingga kekuningan.
-Angkat /toskan...

dapur Mai Zura...
Mai Share ReCipe

BHN :
300g kcang tanah ( basuh / toskan)
175g tpg. beras
100g ikan bilis
2 cwn santan pekat (1 biji kelapa)
1 cwn santan cair dari kelapa yg sama
1 sdk garam
1/2 sdk kunyit serbuk
minyak masak

*disangai & kisar:
3 sudu mkn jintan putih ( mai x kisar)
3 sudu mkn ketumbar ( mai x kisar)

CARA :
-satukan tepung beras dan santan adun menjadi cair seperti menbancuh adunan pisang goreng
-masukan rempah kisar dan garam gaul rata
-panaskan minyak masak secukupnya
-masukan sedikit adunan pada acuan taburkan kacang dan ikan bilis tadi
-lenggang kan acuan hingga adunan tanggal dari acuan.
-goreng sehingga kekuningan.
-Angkat /toskan..

Tiada ulasan: