Mengenai Saya

Khamis, 11 April 2013

KENTANG PUTAR

Gambar: Mai Share ReCipe

....EEmmmm..enakk nyer ni...

HIDANGAN :
    Salmah Haron

KENTANG PUTAR

BHN:
6 bj kentang saiz besar
2 smkn mentega/butter
5 sbsr susu segar
garam dan serbuk lada hitam

CARA:
-rebus kentang sampai empuk-toskan
untuk memudahkan proses melenyek, lenyek semasa masih panas.
-masukkan susu dan mentega-gaulkan
-masukkan garam dan serbuk lada hitam
*untuk lebih sedap, tambahkan wipping krim. xda pun xpa


SOS - kentang putar:
BHN:
700ml air
21/2 ketul stok ayam(sy guna knorr)
1bj bawang besar(dadu halus@cincang)
1 btg saderi-cincang
40gm butter
30-40gm t gandum
1 sbsr sos tomato
1 sbsr sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat (untuk warna)
garam*jgn masuk dulu, rasa dulu baru boleh/tidak tambah.

CaRa:
-masak air dgn stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih
renehkan dlm 10 minit dan tapis-ketepikan
-cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata dan xbergentel
-tuangkan air rebusan tadi sedikit2 sambil kacau supaya xbergentel.
-masukkan sos tiram, sos tomato dan beberapa titik kicap pekat untuk warna yg menarik.
juga masukkan serbuk lada hitam. rasa, jika kurang garam baru ditambah. sebab stok ayam pun dah masin.
-masak ikut kepekatan yg kita suka

---SELAMAT MENCUBA

BY : SALMAH HARON

KENTANG PUTAR

BHN:
6 bj kentang saiz besar
2 smkn mentega/butter
5 sbsr susu segar
garam dan serbuk lada hitam

CARA:
-rebus kentang sampai empuk-toskan
untuk memudahkan proses melenyek, lenyek semasa masih panas.
-masukkan susu dan mentega-gaulkan
-masukkan garam dan serbuk lada hitam
*untuk lebih sedap, tambahkan wipping krim. xda pun xpa


SOS - kentang putar:
BHN:
700ml air
21/2 ketul stok ayam(sy guna knorr)
1bj bawang besar(dadu halus@cincang)
1 btg saderi-cincang
40gm butter
30-40gm t gandum
1 sbsr sos tomato
1 sbsr sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat (untuk warna)
garam*jgn masuk dulu, rasa dulu baru boleh/tidak tambah.

CaRa:
-masak air dgn stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih
renehkan dlm 10 minit dan tapis-ketepikan
-cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata dan xbergentel
-tuangkan air rebusan tadi sedikit2 sambil kacau supaya xbergentel.
-masukkan sos tiram, sos tomato dan beberapa titik kicap pekat untuk warna yg menarik.
juga masukkan serbuk lada hitam. rasa, jika kurang garam baru ditambah. sebab stok ayam pun dah masin.
-masak ikut kepekatan yg kita suka
Catat Ulasan