Mengenai Saya

Khamis, 11 April 2013

kuih peneram

Gambar: Inafie Sarina >>>>Mai Share ReCipe

KUEH PENARAM

bahan2nya:

1kg tepung beras cap teratai
900gm gula merah
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
minyak secukupnya

cara2nya:

1.masak gula merah bersama air sampai gula larut,..api slow je yer...nnt air gula melimpah..
2.masukkan tepung beras n tepung gandum dalam 1 bekas besar
3.tapiskan air gula yg masih panas2 tu ke dalam tepung n kacau bagi sebati
4.nampak ada ketul2 tu biarkan dulu bagi sejuk,..da sejuk ulikan bagi jadi doh yg boleh diterap,..
5.rehatkan adunan semalaman,..esok boleh ler dicanai atas plastik yg telah disapu minyak n terap guna acuan donat,..ada juga yg bulat2kan n leperkan n lubangkan guna jari...goreng dgn minyak penuh n betul2 panas,..

jika adunan terkeras,..hanya tambahkan air dgn mencelup tangan ke dalam air dan uli adunan hingga dapat kelembutan yg dikehendaki,..

jika adunan terlembik,..tambahkan sikit2 tepung gandum n uli smp doh boleh dicanai,... 


— bersama Mai ZuraKUEH PENARAM

bahan2nya:

1kg tepung beras cap teratai
900gm gula merah
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
minyak secukupnya

cara2nya:

1.masak gula merah bersama air sampai gula larut,..api slow je yer...nnt air gula melimpah..
2.masukkan tepung beras n tepung gandum dalam 1 bekas besar
3.tapiskan air gula yg masih panas2 tu ke dalam tepung n kacau bagi sebati
4.nampak ada ketul2 tu biarkan dulu bagi sejuk,..da sejuk ulikan bagi jadi doh yg boleh diterap,..
5.rehatkan adunan semalaman,..esok boleh ler dicanai atas plastik yg telah disapu minyak n terap guna acuan donat,..ada juga yg bulat2kan n leperkan n lubangkan guna jari...goreng dgn minyak penuh n betul2 panas,..

jika adunan terkeras,..hanya tambahkan air dgn mencelup tangan ke dalam air dan uli adunan hingga dapat kelembutan yg dikehendaki,..

jika adunan terlembik,..tambahkan sikit2 tepung gandum n uli smp doh boleh dicanai,... 
Catat Ulasan