Mengenai Saya

Khamis, 4 April 2013

Buah Delima dalam kehamilan




DELIMA DALAM KEHAMILAN:

Buah delima adalah sangat penting untuk ibu mengandungBuah-buahan dan jus kedua-duanya adalah baikuntuk mengambil sekurang-kurangnya 2 kali semingguIa merupakan sumber yang sangat baik vitamin A, vitamin E, kalium dan asid folik yang sangat penting semasa mengandung. Terutamanya, ia menyediakanbekalan hari penuh asid folikserta vitamin dan mineral lain yang sangat penting bagi pembangunan yang sihat bagi bayi semasa kehamilan.
       Pencegahan keguguran:

Jika terdapat risiko keguguran pada bulan 5 kehamilanserbuk daun serbuk buah delima dengan yogurt dan maduNama Latin untuk Delima'Punica' berasal dari malum punicum'epal banyak benih' bermakna.
Mengurangkan risiko kecederaan otak bayi:

‘Hypoxia ischemia’ adalah satu fenomena yang dicirikan oleh kekurangan bekalan darah yang terukdan oleh oksigen ke otakIni berlaku semasa hamil dalam kira-kira 2 daripada 1,000 kelahiran matangdengan peratusanyang lebih tinggi daripada bayi yang dilahirkan pramatangIa mengakibatkan kecederaan otakmembawa kepada kehilangan tisu otak, sawan dan kecacatan mobiliti seperti cerebral palsySelain itu penggunaan jus delima juga menguatkan rahim.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Washington telah mendapati bahawa tikus yang baru lahir yang di mana ibu tikus itu telah minum air yang dicampur dengan buah delima mempunyai pengurangan yang besar dalam kerugian tisu otak berbanding dengan mereka ibu tikus yang mengambil air gula atau cecair lain.

Delima adalah tinggi dalam polyphenols yang mempunyai kesan sarafTambahan pulabuah delima telahditunjukkan untuk melanjutkan hayat nitrik oksida (sebatian vasodilatordalam badansaluran darah bolehkekal lebih luas seterusnya mengurangkan risiko ischemia
Catat Ulasan