Khamis, 4 April 2013

Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi


Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi


Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
1 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna.....sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)

KATE tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^

Cara :
Dalam mangkuk...
Masukkan tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...
Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
 

Tiada ulasan: