Selasa, 9 April 2013

Roti Canai




Bahan-bahan ( 20 keping )

  • 1 1/2 gelas air masak
  • 1 sb garam
  • 1 sb gula
  • 1 sd susu pekat
  • 1 bj telur ayam
  • 1 kilo gandum cap sauh
  • planta

Cara-cara

  1. masukkan air, garam, gula, telur dan susu..kacau sampai sebati
  2. masukkan tepung dan uli dgn tangan dalam 10 mnt..biarkan 5 minit (rehatkan), lepas tu boleh la uli balik sampai nampak tepung licin dan tidak berbintil2 lagi
  3. bila tepung dah nmpak licin, boleh la bulat-bulatkan tepung tersebut sebesar telur itik, anggaran 1 kilo tepung tu boleh dapat dalam 20 biji..
  4. lepas bt sebijik, sapukan terus planta biar melitupi keseluruhan bola gandum tersebut, pastu baru bt sebijik lagi n ulang perkara ni sampai habis doh tersebut.
  5. susun bola2 doh tersebut dalam bekas dan biarkan selama 4 jam.. buat malam kol 10 untuk tebar kol 6 pagi esok
  6. pastu selepas 4 jam..selamat menebar roti canai..hehehhe..slmt mencuba


Resipi Kari Ayam Pekat Melekat

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan
2 biji bawang besar - dihiris

8 ulas bawang putih  - dihiris
3 inci halia - dihiris
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kotak santan (saiz kecil)
  - 1 kotak dijadikan santan cair (campur sedikit air) 
  - 1 kotak lagi masukkan terus
8 Sudu besar kari ayam - brand adabi
3 sudu besar kari ayam - brand babas
Garam secukup rasa
Perasa (option)
Air asam jawa
Sedikit Air
Minyak untuk menumis

Tiada ulasan: