Bahan-bahan ( 20 keping )
- 1 1/2 gelas air masak
- 1 sb garam
- 1 sb gula
- 1 sd susu pekat
- 1 bj telur ayam
- 1 kilo gandum cap sauh
- planta
Cara-cara
- masukkan air, garam, gula, telur dan susu..kacau sampai sebati
- masukkan tepung dan uli dgn tangan dalam 10 mnt..biarkan 5 minit (rehatkan), lepas tu boleh la uli balik sampai nampak tepung licin dan tidak berbintil2 lagi
- bila tepung dah nmpak licin, boleh la bulat-bulatkan tepung tersebut sebesar telur itik, anggaran 1 kilo tepung tu boleh dapat dalam 20 biji..
- lepas bt sebijik, sapukan terus planta biar melitupi keseluruhan bola gandum tersebut, pastu baru bt sebijik lagi n ulang perkara ni sampai habis doh tersebut.
- susun bola2 doh tersebut dalam bekas dan biarkan selama 4 jam.. buat malam kol 10 untuk tebar kol 6 pagi esok
- pastu selepas 4 jam..selamat menebar roti canai..hehehhe..slmt mencuba
Resipi Kari Ayam Pekat Melekat
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan
2 biji bawang besar - dihiris
8 ulas bawang putih - dihiris
3 inci halia - dihiris
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kotak santan (saiz kecil)
- 1 kotak dijadikan santan cair (campur sedikit air)
- 1 kotak lagi masukkan terus
8 Sudu besar kari ayam - brand adabi
3 sudu besar kari ayam - brand babas
Garam secukup rasa
Perasa (option)
Air asam jawa
Sedikit Air
Minyak untuk menumis
Tiada ulasan:
Catat Ulasan