KEK PISANG
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder,
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung. saya bland ja...
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, tapiskan adunan dalam penapis santan tembaga tuh..selepas itu masukkan dalam pan vantage...gunakan api yg kecil ja...mcm api masak nasi bila dah kering air...
4.jgn tutup pan vantage..biarkan terbuka mcm dlm gambar sampai kek naik dan harum..lebih kurang 5-10mnt..kemudian tutpkan pan..selepas 5 minit boleh padamkan api...buka pan dan biarkan sejuk...keluarkan dr pan dan dihidangkan, selamat mencuba..ringkas dan mudah..kurang 20minit kek siap..
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder,
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung. saya bland ja...
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, tapiskan adunan dalam penapis santan tembaga tuh..selepas itu masukkan dalam pan vantage...gunakan api yg kecil ja...mcm api masak nasi bila dah kering air...
4.jgn tutup pan vantage..biarkan terbuka mcm dlm gambar sampai kek naik dan harum..lebih kurang 5-10mnt..kemudian tutpkan pan..selepas 5 minit boleh padamkan api...buka pan dan biarkan sejuk...keluarkan dr pan dan dihidangkan, selamat mencuba..ringkas dan mudah..kurang 20minit kek siap..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan