Khamis, 4 April 2013

Cha Koi @ Cha kueh @ kueh kembong

KUEH KEMBONG
~CHA Koi

500 gm tp gandum
1 sdk b/soda
1 sdk yis kering (mauripan)
1/4 cwn gula
1 sdk majerin (planta )
300 ml air suam

###
- larutkan yis dgn air suam sikit(biarkan berbuih ..)
- air yg lebih tdi dibancuhkan dgn gula>larut
- gaulkan tepung dgn planta>gaul sebati
- masukkan b/soda > gaulkan rata
-masukkan pula air gula & yis tdi
- uli hngga doh sebati > biarkan kembang
- dah sempurna kembang> uli
- uli panjang2 sama cam cakoy jer laa
- masa nk mnggoreng> tarik lagi panjang
- nak cantek >tengah2 tekan dgn lidi sikit
- panaskan mnyak banyak > goreng hngga kekuningan
- dah masak..angkat > toskan
- Siapp..hidangkan dgn KUAH KACANG..

Tiada ulasan: